Teknik, svårt att se skillnad?

Jag har märkt att det är många som tar fel på teknik och att hoppa högt över hindren..
så här kommer ett inlägg, som förklarar vad en bra teknik är:

En bra teknik är när hästen sänker huvudet o lyfter knäna ovanför armbågen.
Men många tror att en bra teknik är när hästarna hoppar högt över hindren, men där tar dom fel!
Hästar som hoppar högt över hindren men med slappa framben, gör det bara jobbigare för sej själva!
En häst som hoppar med höga knän o med sänkt huvud gör det lättare för sej själv,..

Men sen är det ju så att bara för att en häst hoppar med en BRA teknik(bild 1.) så betyder det ju inte att den hästen är bättre än hästen som hoppar som teknik 2., men den gör det på ett enklare o bättre sätt...
o en häst som hoppar med hängande framben, kan man träna upp till en bättre teknik genom att hoppa mycket studs, markarbeta/dressyr arbeta mycket så att hästen blir starkare o orkar dra upp frambenen högre o snabbare!
så om ni ser en häst som hoppar med hängande framben, men högt över hindren, så är det inte någon "bra" teknik
men om ni ser en häst som hoppar med uppdragna framben, o sänkt huvud så är det en häst som hoppar så kallat "ekonomiskt" o med en bra teknik!

många hästar som hoppar med en "bra" teknik gör det för att dom är otroligt rädda om benen, vilket är positivt!
men det kan oxå göra att dom "överhoppar" sej, vilket betyder att dom hoppar lika högt som bild två, men med samma "bra" teknik som bild ett...
hästar som hoppar på det sätter är ofta unghästar o oruttinerade. På låga hinder så kanske det inte spelar så stor roll, men när man sedan kanske höjer så kommer ju hästen att hoppa ännu högre över hindren, o det kan göra att den blir "rädd" för sej själv om ni fattar vad jag menar..? Den tar i så mycket, o när det blir högre så tar den i ännu mer, o detta kan leda till att hästen tillslut "ger upp" o tycker att hindren blir skyhöga, o vågar därför inte försöka!
om det skulle komma till den situationen att hästen blir rädd o börjar stanna, så är det bara till att jobba upp självförtroendet igen , med låga hinder o bommar framför.. o när hästen har "kommit ner på jorden" så att säga, o inte hoppar riktigt lika högt över hindren länge, mer "ekonomiskt" så kan man försiktigt börja höja igen, så att hästen känner sej trygg!


hoppas ni förstog vad jag ville få fram genom mina konstverk.. host*

//Erika

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0